ראיון מוטיבציוני

הגברת המוטיבציה לשינוי בעזרת שיטת ראיון מוטיבציוני

ראיון מוטיבציוני הוא דיאלוג טיפולי בין מטפל למטופל להתאמת הטיפול הנטורופתי ולהגברת המוטיבציה לעשות שינוי בתזונה ואורח החיים

הסיבות בגללן אתם מחליטים לקבוע פגישה ולבוא לטיפול הינן שונות ורבות….
כל מטופל המגיע למרפאתי, מגיע מסיבות אחרות. חלק מהמטופלים מגיעים בגלל בעיות בריאות או בדיקת דם לא טובה והחלטה לעשות משהו בנידון…. אחרים "מישהו" שלח אותם (בן-זוג, הורה, רופא המשפחה וכדומה)…. חלק, מרגיש נורא עם עודף המשקל ונחוש לעשות שינוי באורח החיים ולרדת במשקל…. לעיתים קרובות אתם חושבים שאתם נחושים אך נשברים לאחר זמן קצר…
 
תהליך השינוי והירידה במשקל הוא תהליך משותף לי ולכם. תפקידי כמטפלת לברר באמצעות שיחה וכלים שונים, אחד מהם כלי טיפולי הנקרא ראיון מוטיבציוני, את רמת המוטיבציה שלכם לעשות תהליך יחד איתי. בנוסף, לעזור לכם לצאת ממשברים ולהגביר את המוטיבציה לשינוי התנהגותכם. ראיון מוטיבציוני הוא ראיון מונחה הכולל שאלות, טבלאות  ואסטרטגיות. הדיאלוג  בשיטת ראיון מוטיבציוני ממוקד ומטרתו לעזור לכם להגיע להחלטה לשנות את התנהגותכם ולהציב מטרות לעצמכם ולהצליח בביצוע לאורך זמן. רק תהליך שינוי לאורך זמן יוביל להשגת ירידה במשקל ובריאות והרגשה טובות יותר!
 
מאפייני הדיאלוג  בשיטת ראיון מוטיבציוני –  תחושות כמו : "לא ירדתי מספיק..", "לא הצלחתי מספיק…", "אני לא מתאים/ה לשינוי או דיאטה..", " דיאטה זה סבל…" ועוד הם מקלות בגלגלים של תהליך שינוי  וגורמים לתחושת כישלון וסבל רב. תחושות אלה גורמות לחוסר מוטיבציה,לאי התמדה בתהליך או נתישה ולכישלון!! . כישלון זה הוא כישלון נוסף בשרשרת כשלונות קודמים לעשות שינוי ולרדת במשקל. בדיאלוג בשיטת ראיון מוטיבציוני אני מובילה אתכם צעד אחר צעד לוותר על אמונות שגויות אלה ולהחליפן באמונות בונות. חובת המטופל, ולא המטפל, להעלות על פני השטח את ספקותיו ולחקור אותן לעומק במטרה לפתור את האמביולנטיות שלו(רוצה/לא רוצה) ולהציב לעצמו מטרה. תהליך השינוי ורמת המוטיבציה לעשות שינוי נחקרה על ידי שני פסיכולוגים חוקרים (פרנצ'סקה ודהקלמנטה) שיצרו את "מעגל השינוי". תהליך השינוי הוא דינמי ו"מעגל השינוי" מתאר שלבים בתהליך (לדוגמא: שינוי אורח חיים, ירידה במשקל או כל שינוי אחר…). תהליך השינוי מורכב ממספר שלבים. עלי כמטפלת לאתר את מיקומכם במעגל השינוי על ידי ראיון מוטיבציוני ולעבוד מנקודה זו להצלחת תהליכים כגון ירידה במשקל ושיפור הבריאות. 
 ראיון מוטיבציוני - הגברת המוטיבציה לשינוי

השלבים המתוארים במעגל השינוי ובאים לביטוי במהלך ראיון מוטיבציוני הם: 

  • שלב הקדם הירהור - ניתן לקיים דיאלוג להגברת מוטיבציה בשיטת ראיון מוטיבציוני עם אדם שנמצא בשלב קדם ההתלבטות כדי להתחיל לזרוע בו ספק לגבי התנהגותו. בנוסף, לספק מידע אובייקטיבי על ההשפעות השליליות של ההרגל המזיק. בשלב הזה אין תועלת בדיון בבעיה שלכם משום שאינכם מכירים בה. במקרה הטוב אתם עלולים להיות מופתעים מהרעיון שיש לכם בעיה ובמקרה הגרוע יותר תכעסו ותתבצרו בהתנגדות לשינוי. 
  • שלב הירהור - בשלב ההתלבטות נעשית מירב העבודה ע"י המטפל. המטופל חווה אמביולנטיות ותפקיד המטפל בדיאלוג בשיטת ראיון מוטיבציוני להטות את הכף לטובת שינוי ע"י חקירת האמביולנטיות לעומקה, העלאת החששות של המטופל על פני השטח,חיזוק אמונתו ביכולתו להביא לשינוי.
  • שלב ההחלטה - על המטפל לשקף ולחזור על הסיבות של המטופל לרצות שינוי, לבנות איתו תכנית פעולה, להציב לו  מטרות ריאליות, לתכנן  את השינוי ומה עליו לעשות. על המטפל לחזק את אמונתו של המטופל בדיאלוג בשיטת ראיון מוטיבציוני ביכולתו להצליח ע"י מתן חיזוקים על כל הישג חיובי. תפקידו גם לתמוך ולטפל בסימפטומים הנלוים לתהליך השינוי.
  • שלב הפעולה והשימור - בשלב הפעולה מטרת המטפל היא לחזק ולשמר את מחוייבותו של המטופל לתהליך השינוי ולהכיר בקושי ובהצלחות. הדגש הוא בשיטת ראיון מוטיבציוני על שמירת פרספקטיבה ריאלית ולא להתייאש מקשיים. בשלב השימור עליכם להתרכז בשימור השינוי ומניעת מעידה – על כך נרחיב במפגשים הבאים. מיומנויות הדיאלוג הטיפולי בשיטת ראיון מוטיבציוני עוזרות למטפל "להוציא" מהמטופל הצהרות על המוטיבציה העצמית שלו, במטרה לפתור את האמביולנטיות שהוא חווה ולהזיז אותו לשלב ההחלטה והפעולה. במילים אחרות, אנחנו צריכים לגרום לו לדבר בדיאלוג בשיטת הראיון המוטיבציוני על השינוי וכל מה שכרוך בו.
  • נפילה - בכל תהליך קיימת גם "נפילה". שלב זה הכרחי להטמאת השינויי והמטרה היא לחזק ולתרגל  בעזרת שיטת הדיאלוג ראיון מוטיבציוני את שריר "ההתאוששות", כך שהנפילה תהייה קצרה כמה שיותר במשך הזמן והחזרה לתהליך תהיה מהירה.
ראיון מוטיבציוני הוא כלי המטפל באנשים הרוצים לעשות שינוי בחיים כדי לשפר את בריאותם. עוזר למניעת התנגדויות ותמיכה במעידות בתהליך השינוי, לשנות אורח חיים ולהגברת המוטיבציה בטיפול.
 

Google+  נכתב על ידי  " Irit Sadan "