טיפול נטורופתי בכבד שומני

beverage-15820_640

מחלת הכבד השומני שאינה תוצאה של אלכוהול פוגעת ב-30% מהאנשים בעולם המערבי. רוב האנשים אינם מרגישים בקיומה של המחלה. ניתן לזהות את קיומה רק בבדיקת אולטרה סאונד. הכבד הינו איבר שמבצע את כל תהליכי חילוף החומרים בגוף, המפתח לבריאות כל מערכות הגוף כולל מערכת העיכול ומערכת החיסון. כבד נקי ומתפקד חשוב לירידה במשקל.

מהו כבד שומני?

כאשר שיעור השומן בכבד הוא יותר מ-5%-10%. 20% מהאנשים הלוקים בכבד שומני יפתחו מחלת כבד כרונית וחלקם יפתחו שחמת כבד שהיא נזק בלתי הפיך לתאי הכבד או גידולים בכבד. חלקם יזדקקו להשתלת כבד. ניתן לטפל בתופעה בכמה דרכים, וכפי שארחיב בהמשך – באמצעות טיפול נטורופתי בכבד שומני.

תפקידי הכבד
1. אחראי ליצור מיצי מרה המאוחסנים בכיס המרה ומופרשים לפי הצורך למטרת המסת השומן.
2 הכבד מאחסן גלוקוזה בצורת גליקוגן ההופך חזרה לגלוקוזה כשיש צורך באנרגיה.
3. חילוף החומרים של החלבון והשומן.
4. שומר על רמות ויטמינים A,K,D,B.
5. מעבד ומסנתז חומרי קרישת דם.
6. תפקיד נוסף מרכזי הוא מערכת סינון הרעלים.

הכבד ושמירה על משקל
הכבד הוא איבר שורף שומן ומסדיר ומווסת את חילוף החומרים של השומן בדרך ביו- כימית מפותלת ומאורגנת. הכבד יכול לשאוב שומן מן הגוף באמצעות מיצי המרה. שיפור איכות מיצי המרה הינו חיוני להמשך נטרול השומנים והוצאתם מהגוף בתהליך של מסוס השומן לחומצות שומן מסיסות מים. הכבד אחראי על שמירת המשקל. הוא סופח שומן וממיס שומן. אם התזונה ענייה בסיבים ובמינרלים, ויטמינים חלבון מלא ופחמימות, חלק מהשומן ורעלים ישובו עם מחזור הדם חזרה לכבד אחרי שטיילו במחזור הדם אינספור פעמים. הדבר קורה באמצעות מחזור הדם של הכבד. בהקשר של טיפול נטורופתי בכבד שומני, כדאי לקרוא גם על דיאטת ניקוי כבד.

מהם גורמי הסיכון למחלת הכבד השומני?

  1. רעלים בכבד – הנובעים מאורח חיים ותזונה לא נכונים. רעלים אלה כשאינם מפונים מקשים על פעילותו התקינה של הכבד.
  2. סינדרום מטאבולי אנשים הסובלים מסוכרת, יתר לחץ דם ושומנים גבוהים (בעיקר טריגליצרידים). כבד שומני מהווה חלק מסינדרום זה הגורם למחלות לב וכלי דם. הלוקים במחלת כבד שומני נמצאים בסיכון יתר לפתח סוכרת, יתר לחץ דם, שומנים והשמנת יתר הגורמים למחלות לב.
  3. עודף משקל 70%-80% בקרב בעלי עודף משקל.
  4. סכרת 50% בקרב חולי סכרת. עמידות התאים לאינסולין – הסוכר נשאר בדם ונגרמת סכרת. אנשים עם עודף משקל או חולי סכרת בסיכוי גבוה פי 3-4 לפתח כבד שומני בהשוואה לבעלי משקל תקין.
  5. תזונה והרגלי אכילה לא בריאים - עודף בסוכרים פשוטים ושומנים ומעט מידי חלבונים. תזונה עתירה בפחמימות ריקות כמו לחם מקמח לבן, פסטות, פיצות, עוגות, בורקסים, ממתקים, חטיפים ושתייה קלה. ללא דגנים, קטניות או דגים. תזונה לא בריאה גורמת להצפת הכבד בסוכר ושומן והפיכתו לכבד שומני. תזונה החסרה בויטמין C, גופרית, כולין, סלניום אנוזיטול ומתיונין ההכרחיים לסילוק רעלים מהכבד.
  6. חוסר פעילות גופנית - אורח חיים של ישיבה מרובה (עבודה משרדית).

טיפול נטורופתי בכבד שומני במרפאתי בשיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול"

תזונה בריאה לטיפול נטורופתי בכבד שומני

אנשים הסובלים מכבד שומני חייבים לטפל בבעיה כדי למנוע נזק בלתי הפיך לכבד ומחלות נוספות. בתחילה נברר מהי הסיבה לכבד השומני? ונטפל בסיבה. עיקר הטיפול מתמקד בהפחתת גורמי הסיכון למחלה: ירידה במשקל, הפחתת רמות השומנים בדם, הפחתת יתר לחץ דם ואיזון סוכרת קיימת או מניעת סוכרת שטרם פרצה.

איך נמנע התפתחות כבד שומני?

בעזרת שינוי אורח החיים. תזונה והרגלי אכילה נכונים, שמירה על משקל תקין או ירידה מתונה במשקל ופעילות גופנית ימנעו מראש את התפתחות מחלת הכבד השומני ואת הסיבוכים העתידיים שלה : סוכרת על סיבוכיה, יתר לחץ דם, רמה גבוהה של שומנים בדם ומחלות לב וכלי דם. הכבד יכול לחזור למצב של רקמה בריאה ולכן המניעה חשובה ביותר. ממחקרים, הירידה במשקל צריכה להיות עד חצי ק"ג בשבוע. מחקרים הראו שירידה מהירה מידי עלולה להחמיר את המחלה ולגרום לעלייה נוספת במשקל.

מהו טיפול נטורופתי בשיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול" בכבד שומני?

  1.  ניקוי רעלים מהכבד – רעלים פנימיים וחיצוניים: תרופות, חומרי הדברה, זיהום אויר, עישון , מתכות רעילות, צבעי מאכל, חומרים משמרים ומקציפים במזון. לניקוי כבד – כל בוקר על קיבה ריקה : לערבב ולשתות בכוס מים מינרלים פושרים : חצי כוס לימון סחוט טרי, כפית שמן זית איכותי, מספר טיפות דבש או סטיביה, ניתן להוסיף גם שן שום כתוש וחתיכת ג'ינג'ר טרי כתוש (לא חובה)
  2. שיפור תזונה והרגלי אכילה

אספקת כל מרכיבי התזונה החיוניים להבראת הכבד / שמירה על תיפקודו

  • לשלב בתפריט פחמימות מלאות, דגנים מלאים וקטניות
  • להרבות בירקות עם קליפה. להקפיד לאכול ירקות המכילים ויטמין E – ברוקולי, ירקות עליים, קיווי, באופן מוגבל: אגוזי מלך, בוטנים ושקדים.
  • שמן בריא – שמן זית, אבוקדו וטחינה בכמות מוגבלת
  • מקורות טובים לחומצות שומן אומגה 3 – דגי מים עמוקים כמו סלמון, בקלה, פורל, טונה וסרדינים לפחות פעמיים בשבוע.
  • 2 מנות פרי בלבד ליום עם קליפה
  • מוצרי חלב עד 5% שומן, גם כאלה המכילים פרוביוטיקה כמו יוגורט ביו.
  • עוף ללא עור, בשר רזה, חלבון מלא המורכב מדגן עם קטניה (מג'דרה למשל)

להסיר מהתזונה מזון וחומרים הפוגעים בכבד

  • שומן טרנס – גבינות ובשרים שמנים, מאפים המכילים מרגרינה או חמאה. להמעיט בטיגון.
  • מיצי פירות ומשקאות מתוקים
  • קפאין- קפה ותה רגיל (אלא אם התה נטול קופאין או מחליטות צמחים),
  • להוריד בהדרגה אלכוהול, עישון
  • צבעי מאכל, חומרים סינטטיים
  • פחמימות פשוטות – קמח לבן, עוגיות, עוגות, אורז לבן וסוכר
  • להפחית חלבון מהחי- חלב, בשר וגבינות
  • שמנים- למעט שמן זית , שקדים, אגוזים, זרעי דלעת וחמניה
  • ממתקים וסוכרים פשוטים- מעובדים, שתיה ממותקת
  • חומרים משמרים
  • להימנע לחלוטין מצריכה של שומן מעובד או מזון מטוגן מכל סוג לא ביתי ולא מתועש
  1. שתייה מרובה – מים והרבה (בכדי לאפשר לגוף להפריש את הרעלים החוצה). לשתות לפחות 2 ליטר מים, מים עם לימון, מיצי ירקות טריים, חליטות תה צמחים : נענע, לואיזה, לימונית. מומלץ ביותר: תה ירוק (לפחות 2 כוסות ביום), תה סירפד, תה גדילן מצוי (מגן על הכבד), שומר ושן ארי (מצויין).
  2. שילוב פעילות גופנית – 3- 4 פעמים בשבוע. חלקה אירובית וחלקה אימון גופני אנאירובי (אימון התנגדות להפעלה וחיזוק השרירים – כמו הרמת משקולות, יוגה) המשפר את תנגודת האינסולין ומעלה את מסת השריר המאפשרת ניצול יעיל של הסוכר ללא העלאה מרובה של האינסולין. איגוד הלב האמריקאי ממליץ על שילוב אימון אנאירובי בסך הפעילות הגופנית המומלצת פעמיים בשבוע לפחות.
  3. תוספי תזונה –
  • ויטמין E - נוגד חמצון טבעי המוריד אנזימי כבד וניתן לקחת כתוסף E800
  • חומצות שומן אומגה 3 – 3 גרם ביום.
  • גדילן מצוי – יעיל ביותר לשיקום תאי הכבד במצבי מחלות של הכבד כמו דלקת הכבד (הפטיטיס), שחמת הכבד, כבד שומני, אנזימים גבוהים וכו'. הוא פועל ישירות על תאי הכבד ומאזן את קרומי התאים.
  • פרוביוטיקה

 

לסיכום : מומלץ למנוע התפתחות מחלת כבד שומני. טיפול נטורופתי לשינוי אורח החיים, ירידה במשקל וטיפול בטרום סכרת, שומנים או יתר לחץ דם ימנע את התפתחות המחלה ויחזיר את הכבד לתפקוד בריא. במידה וכבר קיימת מחלת כבד שומני, טיפול נטורופתי בגורמים למחלה ובכבד עצמו יאפשרו שיפור מצב הכבד ותסמיני הגורמים במקביל. אנשים הסובלים מכבד שומני חייבים לטפל בבעיה כדי למנוע נזק בלתי הפיך לכבד ומחלות נוספות.