נטורופתיה ותזונה – הקשר בינהן

apple-19309_640

על פי תפיסתה של הנטורופתיה האדם ברובו תוצר של המזון שהוא אוכל. הרפואה הנטורופתית היא רפואה טבעית העוסקת במניעת מחלות  בעזרת שיפור אורח החיים ובטיפול טבעי ושיפור מחלות קיימות. אבן היסוד ברפואה הנטורופתית הוא התאמת התזונה לאדם הספציפי למניעה וריפוי מחלות. קיים קשר חזק בין הנטורופתיה לתזונה בהיותה של התזונה כלי עיקרי בטיפול הנטורופתי. במאמר זה אעסוק בנטורופתיה ותזונה – הקשר בינהן.

מה תפקיד התזונה?

השאיפה הפנימית של הגוף לאיזון עומדת בבסיס הטיפול הנטורופתי. תפקיד התזונה שאנחנו אוכלים לספק לנו את כל מרכיבי המזון המשמשים לגוף כחומרי בנייה ואנרגיה, מזינים את התהליכים הכימיים ומאפשרים תפקוד בריא הן של הגוף והן של הנפש.

התפריט הבריא היומי חייב להיות מותאם למצב הבריאותי, מאוזן, לכלול את כל אבות המזון (פחמימות, חלבונים, שומנים), הויטמינים, המינרלים ושתייה מספקת של כ-2-3 ליטר מים ביום על פי משקלו של האדם (30-35 מ"ל מים לכל קילוגרם משקל ביום). מרכיב משמעותי בטיפול התזונתי לתוספי התזונה.

שמן זית לטיפול במחלות לב וכלי דם

מהם תוספי תזונה ותפקידם?

תוספי תזונה הם חומרים טבעיים חיוניים שחלקם מצוי בגוף באופן טבעי. הם מעניקים לגוף את הסיכוי לבצע את תפקידיו בצורה טובה יותר, להתגבר על מחלות ולהיות בריא יותר. תוספי התזונה הם מוצרים המכילים ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, חומצות שומן, רכיבים צמחיים או רכיבי תזונה אחרים אשר מיוצרים במפעלים ייעודיים לייצור תוספי תזונה. תוספי תזונה נמכרים ככמוסות, טבליות, סירופ, אבקות או צורות אחרות. צריכת תוספי תזונה מומלצת במטרה לספק חומרים חיוניים החסרים או לא מספיקים בתזונה הרגילה.

דוגמאות לתוספי תזונה: ויטמין C   – מסייע ביצירת רקמות ועצמות, שומר על נימי הדם והשיניים, מחזק את המערכת החיסונית. ויטמין  D- מסייע בספיגה תקינה של סידן וזרחן מהמזון ועוזר בבניית העצמות והשיניים. הגוף מסוגל לייצרו על ידי חשיפה לשמש . מחסור של ויטמין זה ניתן להשלמה בטיפות.

תזונה בריאה

נטורופתיה ותזונה: דוגמאות לקשר בינהן :

השפעת התזונה על מערכת החיסון – עמידות הגוף מפני וירוסים וחיידקים תלויה רבות בתזונה. תזונה לא מאוזנת, המתבססת על מזון מעובד, עתיר סוכר ושומן ודל בויטמינים ומינרלים (ויטמין C, אבץ, מגנזיום), דלה בחלבונים שבונים את כדוריות הדם הלבנות ועוד פוגעת ביכולת הגוף להתמודד עם מחלות. התזונה המערבית גורמת לירידה בפעילות מערכת החיסון. התזונה הנטורופתית היא תזונה טבעית מאוזנת הכוללת הפחתת סוכרים ומזונות מעובדים, הגברת מזונות המכילים ויטמינים ומינרלים משמעותיים, שילוב תוספי תזונה, צמחי מרפא ותפריט מתאים גם לירידה במשקל.

השפעת התזונה על מערכת העיכול – פעילות תקינה של מערכת העיכול חיונית לשמירה על מצב בריאותי ומשקל תקינים. מערכת העיכול אחראית על תהליכי העיכול וספיגה של המזון ועל בריאות הגוף. שלב העיכול והספיגה מושפע ממצב מערכת העיכול. בעיות שכיחות במערכת העיכול היא עצירות למשל, הנגרמת בעיקר בגלל תזונה לקויה ואכילת מזונות מעובדים ודלים בסיבים תזונתיים, הרגלי אכילה גרועים והרגלי התפנות לקויים. אחד הפתרונות לעצירות הוא טיפול דרך שינוי התפריט לבריא יותר על ידי שילוב מוצרים המכילים פרוביוטיקה כמו יוגורט ביו, ירקות עם קליפה ועלים שונים בכמות מוגברת, פירות, דגנים מלאים, קטניות, המגבירים את פעילות המעיים. הפחתת מוצרים מעובדים, סוכר, אורז וקמח על מוצריהם, טיפול בעזרת הגברת שתית מים, מים עם לימון, תה צמחים (חליטות של מנטה, נענע, קימל, שומר) וכדומה והפחתת שתיית קפה, תה רגיל, אלכוהול, משקאות ממותקים וכדומה.

השפעת התזונה על מערכת הלב וכלי הדם – אחת המחלות הנפוצות היא "טרשת עורקים" – היצרות כלי דם. מחלות לב וכלי דם נגרמות על ידי תזונה לקויה ואורח חיים לא בריא. כדי למנוע ולטפל במחלות אלה, מומלץ לעשות שינוי באורח החיים ובתזונה וליטול תוספי תזונה. המטרה בדרך כלל הפחתת שומנים בדם. תזונה המכילה סיבים תזונתיים מרובים וכוללת דגנים מלאים, פירות, ירקות בכמות מוגברת, דגים המכילים אומגה 3, מיץ רימונים טבעי, הפחתת שומנים רוויים ופחמימות פשוטות ומזונות מעובדים עוזרת להפחתת רמות כולסטרול. מומלץ להשתמש גם בתוספי תזונה כמו ויטמין E, קו-אנזים Q10, כרום. מומלץ להגביר שתייה ולשלב תה עלי זית, ג'ינג'ר, תה ירוק ועוד בהתאם לצורך.

נתתי מספר דוגמאות לנטורופתיה ותזונה – הקשר בינהן. התזונה משפיעה כמובן על כל אברי הגוף וחשובה לטיפול ומניעה של כל המחלות. אבן היסוד ברפואה הנטורופתית הוא התאמת התזונה לאדם הספציפי למניעה וריפוי מחלות. קיים קשר חזק בין הנטורופתיה לתזונה בהיותה של התזונה כלי עיקרי בטיפול הנטורופתי.

עוד על שיטת הצעדים הקטנים כאן

עוד על בחירה בלחם בדיאטה