טיפול במעי רגיז – ( IBS) בשיטה נטורופתית טבעית וללא תרופות
תסמונת המעי הרגיז היא הפרעה כרונית במערכת העיכול ממנה סובלים 9%-23% מהאוכלוסייה ברחבי העולם. תסמונת זו עלולה לפגוע קשות באיכות החיים. עוצמת התסמינים ותדירותם משתנה מאדם לאדם.
מעי רגיז מאובחן לרב בדרך של שלילה של בעיות אחרות במערכת עיכול שלהן תסמינים או חלק מהתסמינים דומים לתלונות המטופל (אלרגיות, דלקות במערכת עיכול וכדומה).
קיימים 2 סוגים עיקריים של מעי רגיז
- מעי רגיז – בו התסמין הדומיננטי עצירות - קיימת גם אי סדירות בפעולת מעיים.
תסמינים: כאבים לפחות בחלק אחד שלהמעי הגס הקשורים לתקופות של עצירות המתחלפות עם תקופות של יציאות בדחיפות נורמלית. הצואה מכילה בד"כ ריר שקוף או לבן, הכאבים חדים ופתאומיים או קהים ומתמשכים. הכאב פוחת בד"כ בעקבות פעולת מעיים. אכילה מעוררת את הסימפטומים ועלולים להופיע סימפטומים נוספים כמו: נפיחות, גזים, בחילה והפרעות בעיכול.
- מעי רגיז- בו התסמין הדומיננטי השלשול – מופיע תוך כדי אכילה או מיד לאחריה.
תסמינים: בד"כ הוא לא מופיע בלילה. כאב, נפיחות ולחץ בפי הטבעת ועלולה להופיע בעיה של אי שליטה על הסוגר. שלשול ללא כאבים לא אופייני. יש לשלול תת ספיגה (לקטוז, סורביטול, גלוטן) או שלשול אוסמוטי, אליקובקטר, קנדידה, אלרגיה למזון.
הסיבות העיקריות לכל סוגי המעי הרגיז – כל מטופל סובל מתסמין אחד או יותר
-
אי סבילות למזון /שתייה/ לקטוז , פרוקטוז, סורביטול וגלוטן (צליאק).
-
אורח חיים אינטנסיבי מדי / החמרת התופעה במצבי מתח
-
תזונה לא מתאימה הכוללת מזון מעובד, דלה בסיבים, מזונות יוצרי גזים ועוד
-
הרגלי אכילה חפוזים, בליעת אויר וכדומה
-
קנדידה (בעקבות נטילת תרופות כמו אנטיביוטיקה)
- חוסר פעילות גופנית
-
חיידק הליקובקטר פילורי בקיבה (בדיקה בנשיפה)
-
פעילות יתר בלוטת תריס TSH (היפרתירואידיזם)
-
מחסור מינרלים בעקר : ברזל, מגנזיום, אבץ , ויטמין B12, חומצה פולית,
-
הצטברות חיידקים במעיים לאחר נטילת אנטיביוטיקה או תרופות אחרות
טיפול במעי רגיז במרפאתי בשיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול"
הטיפול הנטורופתי הטבעי הוא טיפול בגוף ובנפש המשפיעים על תסמונת המעי הרגיז. זהו טיפול הדרגתי המתחיל באבחון ואיתור כל התסמינים, שינוי תזונה והרגלי אכילה בהתאם למצב המעי, שילוב פעילות גופנית מתונה, דיקור אוזן להפחתת כאב והרגעת המעי, טכניקות להפחתת מתחים ותוספי תזונה במידת הצורך. רב האנשים עם מעי רגיז מדווחים כי תזונה משפיעה על הופעת התסמינים. שינויים בתזונה ובהרגלי החיים חשובים לטיפול בתסמונת וכן השלמת חסרים תזונתיים. ניתן לטפל בדרך טבעית במעי רגיז ולהפחית את הסבל מהתסמינים.
שלב ראשון – אבחון ברפואה קונבנציונלית
- בדיקות רופא – לשלילת בעיה אורגנית במערכת העיכול (דלקת במעיים, מחלה כמו:קרוהן, קוליטיס וכדומה)
- שלילת אלרגיה לחלב – אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) היא תסמונת בעלת תסמינים דומים לאלה של IBS. חשוב לשלול אי סבילות ללקטוז לפני שקובעים אבחנה של IBS. בדיקת מימן בנשיפה יעילה לאבחנה בין שתי התסמונות והתאמת התזונה. ניתן להוציא את מוצרי החלב מהתפריט לתקופה מסוימת ואז להחזירם באופן הדרגתי כדי לקבוע את כמות הלקטוז הנסבלת באופן אישי. מומלץ לנסות מוצרי חלב שונים, ואת המתאימים לשלב בתפריט, וכך להימנע מהוצאה מוחלטת שלהם מהתזונה. אנשים עם אי סבילות ללקטוז יכולים לעכל כ- 12 גרם לקטוז (הכמות שיש בכוס חלב) כמנה אחת ללא מזונות נוספים מבלי לחוש תסמינים או לחוש תסמינים קלים בלבד. במקרים בהם הרגישות היא לחלבוני החלב, מומלץ לשתות משקאות על בסיס צמחי (סויה, אורז וכדומה) ולא חלב עיזים וכבשים, המכיל את אותם חלבונים כמו חלב פרה.
- בדיקת דם לשלילת – רגישות לגלוטן (צליאק), פעילות יתר בלוטת תריס (היפרתירואידיזם), מחסור במינרלים
- בדיקת צואה – לשלילת טפילים וקנדידה.
- שלילת חיידק הליקובקטר פילורי בקיבה ( מומלצת בדיקה בנשיפה). במידה ויש אז חייבים לטפל באנטיביוטיקה.
לאחר בדיקת הדם והאבחון הקונבנציונלי, בהתאם לתוצאות נתחיל בטיפול הטבעי למעי הרגיז:
- טיפול טבעי במעי רגיז- נתחיל בניקוי רעלים מהכבד וממערכת העיכול .
- טיפול במעי רגיז בשיטה טבעית כולל הגברת שתייה והתאמתה לתסמינים. שתייה מנקה את מערכת העיכול והדם.
- טיפול טבעי במעי רגיז כולל שינוי תזונתי לתזונה מתאימה והרגלי תזונה נכונים ובריאים המתאימים למצב המעי. במידה וקיים חשד לאלרגיה למזונות כדאי לעשות בטיפול טבעי במעי רגיז דיאטת אלימינציה המחסירה מזונות מהתפריט לתקופה מסויימת ובודקת שיפור תסמינם.
- טיפול במעי רגיז בשיטה טבעית – כדאי להוסיף לתפריט (כמזון או תוסף תזונה) חיידקים פרוביוטיים, שהם חיידקים בעלי פעילות חיובית ויכולת פירוק רכיבי תזונה לחומרים רצויים לאדם.
- במידה וקיימת עלייה במשקל- טיפול במעי רגיז בשיטה טבעית מאפשר ירידה איטית במשקל ושמירה על משקל תקין לאורך זמן.
- טיפול במעי רגיז בשיטה טבעית כולל תוספי תזונה כמו: פרוביוטיקה, אנזימי עיכול , השלמת חסרים תזונתיים (סידן, B12).
- טיפול במעי רגיז בשיטה טבעית כולל הפגת מתחים בטכניקות שונות כמו מדיטציה, נשימות.
- טיפול במעי רגיז בשיטה טבעית כולל פעילות גופנית קבועה.
- טיפול טבעי במעי רגיז כולל דיקור אוזן ע"פ סימפטומים וכלים נוספים של רפואה משלימה על פי הצורך.
התנהלות תזונתית נכונה לשיפור תסמיני המעי הרגיז
-
לעשות סדר באכילה, לא לדלג על ארוחות – 3 ארוחות עיקריות, 2-3 ארוחות ביניים בזמנים קבועים פחות או יותר(כל 3-4 שעות בערך ) . במקרה של עצירות – ארוחות גדולות ועשירות בסיבים, במקרה של שלשול – ארוחות קטנות, קלות ותכופות.
- זמני ארוחת בוקר וערב - מומלץ לאכול ארוחת בוקר תוך שעה מהקימה. בערב להפסיק לאכול כ- 2 שעות לפני השינה – ארוחה מאוחרת משבשת את תיפקוד מערכת העיכול, יוצרת עומס על הכבד, להפרעות בחילוף חומרים ולהצטברות רעלים .
- להשתדל לאכול מגוון – את כל אבות המזון - (לא לאכול מזון הגורם לתסמינים כמובן!!) אם יש מחסורים – לקחת מולטיויטמין, אם יש בעיית פירוק לקחת אנזימים ואם יש מתחים לקחת צמחים להרגעה .
- לזהות תחושת רעב ולא לבלבל בין רעב לצמא – לקבל שליטה על האכילה. לנסות קודם כל לשתות כדי להימנע מהתנפלות לא מבוקרת על אוכל . שתייה שוטפת את מערכת העיכול וחשובה לבריאות.
- לא לשתות בזמן ארוחה (למנוע דילול אנזימי עיכול) ואם כן אז שתייה חמה (מרק).
- גודל ארוחות קבוע ומתאים, "הצלחת היא הגבול" - אכילה בולמוסית של כמויות מזון גדולות גורמת לעומס , לחילוף חומרים בלתי תקין והשמנה. אכילה מועטה מדי למשך זמן ארוך גורמת למחסור ולתת תזונה. להימנע מ אכילת כמויות מזון משתנות דשנות וכבדות מדי וקטנות מדי.
- לתכנן יום קודם מה אוכלים למחרת ולהכין את המוצרים או הארוחות- אם צריך מזון לדרך או לעבודה להכין אותו גם. אם יש אירוע , חג או מסעדה- לתכנן את האכילה באותו היום כולו בצורה נכונה.
- רישום יומן אכילה- רישום האכילה מהווה בסיס נתונים משמעותי בדיאלוג הטיפולי , דבר שמאפשר נטילת ריבונות עצמית על האכילה. אתם בוחרים מה, כמה ומתי לאכול והתפקיד של המטפל, על סמך הנתונים, הוא לתת מידע, להציע אפשרויות נוספות, לזהות מכשולים וחסרים תזונתיים.
- והכי חשוב- ללמוד להתאים את התזונה והרגלי האכילה למצב המעי ולהתמיד לאורך זמן.
אירית סדן נטורופתית ביוטיוב – טיפול במעי רגיז בשיטה טבעית
אם המעי הרגיז מציק והחלטת לעשות שינוי ולנסות טיפול במעי רגיז בשיטה טבעית, זה הזמן ליצור קשר ויחד נתחיל בצעד ראשון….